Így kezeld a kritikát

2019. április 10.

 

Kritikát mindig kapunk, ha kérjük, ha nem, folyamatosan jelen van az életünkben. Persze nem mindegy, hogy pozitív, vagy negatív kritikáról beszélünk, de a legtöbben nehezen viselik, ha kritizálják őket, még akkor is, ha a vélemény mögött segítő szándék áll. Most mutatunk néhány módszert ahhoz, hogy könnyebben tudjuk elviselni a minket érő „bírálatokat”.

⦁ Mosoly!
Bizonyított tény, hogy bármilyen mosolyról legyen is szó (akár egy erőltetettről), az segít a megnyugvásban. Szóval először is, ha kritika ér, húzd mosolyra a szádat, bármilyen nehezedre is esik! (Arról nem is beszélve, hogy ezzel a húzással jól le is bilincseled az „ellenfeledet”…)
⦁ Ne indulatból válaszolj!
Tudjuk, nem mindig olyan könnyű megállni, hogy ne eredjen meg azonnal a nyelvünk, de azért nem árt, ha kritika esetén gyakorlunk némi önuralmat, veszünk egy mély lélegzetet, higgadunk kicsit, és csak utána reagálunk a hallottakra!
⦁ Mutasd ki a „hálád”
Nehéz mindenben mindig a pozitívumot látni, de itt az ideje, hogy ezt elkezdd gyakorolni ezt a készséget, hiszed a jövőben ez garantáltan a hasznodra válik. Ha sértő is a vélemény, amit kaptál, ha jobban átgondolod, biztosan megtalálod benne azt, amit tudsz hasznosítani, és akár előnyt is kovácsolhatsz belőle magadnak!
⦁ Ne felejtsd el megköszönni!
Sokan imádnak kritizálni, és naná, hogy nem a pozitív bírálatokat szórják embertársaik felé, hanem a csípős, bántó megjegyzéseket részesítik előnyben. Soha ne feledd, hogy sosem tudod annál jobban megdöbbenteni a kritizálódat, mintha csak egyszerűen mosolyogsz, és megköszönöd a véleményét, és még azt is hozzáteszed, hogy elgondolkozol rajta!